Ανακοίνωση του καραβανιού «El Sur Resiste» ενάντια στην καταστολή και την βίαιη έξωση του καταυλισμού „Tierra y Libertad“ στην κοινότητα Mogoñe Viejo, Guichicovi, Oaxaca. (gr)

Ισπανικό πρωτότυπο: https://www.elsurresiste.org/es/posts/comunicado-de-la-caravana-el-sur-resiste-ante-la-represion-y-desalojo-del-planton-tierra-y

Ανακοίνωση του καραβανιού «El Sur Resiste» ενάντια στην καταστολή και την βίαιη έξωση του καταυλισμού „Tierra y Libertad“ στην κοινότητα Mogoñe Viejo, Guichicovi, Oaxaca.

Παρ, 28/04/2023 – 2:02μμ

Παρασκευή 28 Απριλίου 2023

Από το Oteapan, Veracruz

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ!

Καραβάνι „Ο Νότος αντιστέκεται! ¡El Sur Resiste!»

Mogoñé Viejo, Δήμος San Juan Guichicovi, Οαχάκα.

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα το πρωί, το πολεμικό ναυτικό, η εθνοφρουρά και η αστυνομία της πολιτείας Οαχάκα εκδίωξαν τον καταυλισμό Tierra y Libertad, τον οποίο η κοινότητα των ιθαγενών Mixe του Mogoñé Viejo διατηρεί εδώ και 61 ημέρες στις σιδηροδρομικές γραμμές (σημ. της μτφ του υπό κατασκευή υπαραντλαντικού σιδηροδρόμου). Από το βράδυ της Πέμπτης, γύρω στις 22:38, η Εθνική Φρουρά περικύκλωσε τον καταυλισμό Tierra y Libertad και συνέλαβε έξι συντρόφισσες και συντρόφους, τις María Magdalena Martínez Isabel, Fernando Hernández Gómez, Adela Severo Teodoro, Esperanza Martínez Isabel, Elizabeth Martínez Isabel και Eliodoro Martínez Isabel, των οποίων η τύχη παραμένει άγνωστη.

Επιπλέον, η συντρόφισσά μας Adela Severo χτυπήθηκε βιαίως από τον στρατό, παραβιάζοντας έναν χώρο που αποτελείται κυρίως από ιθαγενείς γυναίκες που υπερασπίζονται την γη τους. Πρόκειται για μια βίαιη, μισογυνική, ταξική, ρατσιστική και πατριαρχική επίθεση, για την οποία θεωρούμε υπεύθυνα και τα τρία επίπεδα της κυβέρνησης (δημοτικό, πολιτειακό και ομοσπονδιακό). Αποτελεί μια πράξη της ολοκληρωτικής και κατασταλτικής στρατιωτικής κυβέρνησης που στόχο έχει να εξυπηρετήσει συμφέροντα που καταστρέφουν το περιβάλλον.

Καταγγέλλουμε αυτές τις εγκληματικές ενέργειες σύλληψης και βίαιης σωματικής καταστολής εις βάρος των γυναικών. Πρόκειται για μια πατριαρχική ενέργεια που στοχεύει στην καταστολή όσων αγωνίζονται και εμπνέουν με δύναμη και αξιοπρέπεια τον αγώνα για την ζωή και την υπεράσπιση της Μητέρας Γης ενάντια στα σχέδια θανάτου.

Χθες, Πέμπτη 27 Απριλίου, ταξιδέψαμε ως καραβάνι „Ο Νότος αντιστέκεται“ μέσα από την περιοχή που υπερασπίζονται οι αδελφές και οι αδελφοί μας του Mogoñé, μας μίλησαν για την ένταση που βιώνουν λόγω των απειλών έξωσης από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Εμείς ως Καραβάνι βιώσαμε την παρενόχληση που συνεπάγεται η συνεχής παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού, της Εθνοφυλακής και των αξιωματικών του Εθνικού Ινστιτούτου Μετανάστευσης, οι οποίοι μας κατέγραφαν και μας παρακολουθούσαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας.

Απαιτούμε τον τερματισμό της καταστολής και της δίωξης των συντροφισσών και συντρόφων μας που υπερασπίζονται το έδαφός τους. Απαιτούμε τον τερματισμό του εκφοβισμού του Καραβανιού και των αγώνων των λαών που αντιστέκονται στον Διαωκεάνιο Διάδρομο, στο λεγόμενο Τρένο των Μάγια και σε όλα τα σχέδια θανάτου αυτής της κακής κυβέρνησης.

Απαιτούμε την άμεση εμφάνιση των συλληφθεισών συντροφισσών και συντρόφων μας.

Θεωρούμε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση με επικεφαλής τον Andrés Manuel López Obrador υπεύθυνη για το κλίμα έντασης και τη βία που δημιουργήθηκε εναντίον των συντροφισσών και των συντρόφων μας καθώς και εναντίον όλων των οργανώσεων που αντιτίθενται στα σχέδια θανάτου τους.

Αν αγγίξουν ένα λαό, θα απαντήσουμε όλοι!

Να ξέρετε καλά ότι δεν μας εκφοβίζουν, όπως μας διδάσκει η αδελφή μας Betty Cariño, όπου εχθές έκλεισαν 13 χρόνια από την δολοφονία της έπειτα από μία εγκληματική πράξη του Κράτους εναντίον ενός ανθρωπιστικού καραβανιού, παρόμοια με αυτό που έγινε σήμερα στο Mogoñé Viejo: μας φοβούνται γιατί εμείς δεν τους φοβόμαστε.

Εθνικό και διεθνές καραβάνι „Ο Νότος αντιστέκεται“.